Garść informacji o kotłach warzelnych

Garść informacji o kotłach warzelnych

Kotły warzelne to urządzenia od wielu lat używane w różnych rodzajach lokali gastronomicznych. W kotły warzelne inwestują właściciele nie tylko restauracji, ale wszystkich dużych obiektów zbiorowego żywienia. Początkujący restauratorzy mogą jednak nie wiedzieć co to kocioł warzelniany. Spróbujemy to wyjaśnić.

Kocioł warzelniany zamiast garnka

Ugotowanie na przykład 150 litrów zupy lub gulaszu w garnku byłoby niemożliwe; stąd też na potrzeby gastronomii zostały wymyślone kotły warzelne; dzięki nim można jednocześnie przygotować od 50 litrów zupy czy potrawy jednogarnkowej. Na rynku do wyboru są kotły o bardzo różnej pojemności; są takie o pojemności ponad 300 litrów. Bez trudu można więc zakupić kocioł warzelny, którego pojemność idealnie odpowiada wielkości lokalu. Zastosowanie kotła warzelnianego pozwala na lepsze zagospodarowanie zaplecza kuchennego. Zastosowanie kotła warzelnianego to rozwiązanie, która oszczędza czas i ułatwia pracę kucharzom.

Jaki kocioł kupić?

Decydując się na zastosowanie kotła warzelnianego w swojej kuchni należy pamiętać, że kocioł warzelny może mieć bardzo różne źródła zasilania. Na rynku oferowane są kotły węglowe, parowe, elektryczne, gazowe. Z uwagi na niski koszt eksploatacji chętnie wiele osób kupuje kocioł warzelny gazowy. W ofercie są również kotły przechylne, z których gotową potrawę można łatwo wydostać.

Jeżeli ktoś jest ciekawy, co to kocioł warzelny, to zachęcamy do lektury naszego wcześniejszego artykułu. Wyjaśniamy w nim co to kocioł warzelny i jakie są jego rodzaje.