Kotły warzelne: rodzaje i wykorzystanie

Kotły warzelne: rodzaje i wykorzystanie

W gastronomii przygotowuje się wiele porcji jedzenia, o wiele więcej niż w najbardziej licznych rodzinach. Stąd też do sprzętów wyjątkowo przydatnych należą kotły warzelne. Wiele osób nie wie jednak co to kocioł warzelniany i jakie jest zastosowanie kotła warzelnianego. Sprawdźmy więc, co to za urządzenie i do czego służy.

Możliwości wykorzystania kotła

Zdecydowanie najczęściej kotły warzelne spotkać można na zapleczu obiektów żywienia zbiorowego. Zastosowanie kotła warzelnianego nie ogranicza się więc jedynie do dużych restauracji. Zastosowanie kotła warzelnianego umożliwia przygotowanie dużych ilości potraw jednogarnkowych oraz dań o płynnej konsystencji, głównie zup. Specjalna konstrukcja sprawia, że kotły warzelne ogrzewają przygotowywaną potrawę równomiernie; w efekcie jej przypalenie jest praktycznie niemożliwe.

Materiały do produkcji kotów warzelnych

W zasadzie do ich produkcji używany jest tylko jeden surowiec: stal nierdzewna. Jest to materiał, który w przypadku sprzętów dla gastronomii sprawdza się najlepiej. Kocioł warzelny ze stali nierdzewnej jest wyjątkowo trwały, do tego jest wyjątkowo estetyczny. Producenci oferują kotły zasilane w różny sposób. Można kupić kocioł warzelny gazowy, elektryczny, parowy, węglowy. Wiele osób stawia na tani w eksploatacji kocioł warzelny gazowy. W sprzedaży są kotły warzelniane o bardzo różnej pojemności: od 50 do 300, a nawet 350 litrów.

Więcej informacji o tym, co to kocioł warzelniany osoby zainteresowane znajdą w naszym wcześniejszym artykule.

Kotły warzelne: rodzaje i wykorzystanie
5 (100%) 5 głos(ów)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *