Kotły warzelne: sprzęt niezbędny w profesjonalnej kuchni

Kotły warzelne: sprzęt niezbędny w profesjonalnej kuchni

Praca kucharzy jest bardzo ciężka. Na szczęście istnieje obecnie spora liczba urządzeń i sprzętów, które pracę tę czynią lżejszą. Do urządzeń, które można spotkać na zapleczu restauracji, dużych szkolnych lub pracowniczych stołówek należą między innymi kotły warzelne.

Dlaczego warto w nie zainwestować?

Kotły warzelne to urządzenia, które umożliwiają przygotowanie dużych ilości dań o płynnej konsystencji oraz potraw jednogarnkowych. Usprawniają i przyspieszają proces gotowania. Dzięki nim zajmuje on o wiele mniej czasu. Kotły warzelne to również sprzęt, który pozwala na zorganizowanie pracy w kuchni w bardziej ergonomiczny sposób. Korzyści, które przynosi korzystanie z kotłów warzelnych jest mnóstwo, na pewno jest to sprzęt, który warto mieć decydując się na prowadzenia własnej restauracji.

Rodzaje i pojemności

W sprzedaży znajdują się cztery rodzaje kotłów warzelnych dla profesjonalistów. Są to kotły:

  • elektryczne;
  • gazowe;
  • parowe;
  • węglowe.

Wszystkie wykonane zostały z wysokiej jakości stali nierdzewnej. Dzięki temu są wyjątkowo trwałe. Ich obsługa jest bardzo prosta, nie sprawi trudności nawet osobom, które dopiero rozpoczynają pracę w charakterze kucharza. Kotły warzelniane dostępne są w bardzo różnej pojemności. Najmniejsze mają pojemność 50 litrów, w ofercie są jednak również kotły o pojemności 300 oraz 350 litrów. Zaletą kotłów warzelnych jest to, że ciepło rozkłada się w nich równomiernie, w efekcie nie można w nich przypalić potrawy. Odpowiednia izolacja kotłów zmniejsza ryzyko poparzenia.